Архив на новините
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
Как да разнообразите визията - Apr 23, 2015

Често със смяната на сезона ни идва настроението и желанието за промяна. Уви, ако всеки път изпълняваме тази си мечта, по-скоро ще работим само за да имаме възможност да си купуваме дрехи и да изглеждаме добре.
Промените в гардероба са свързани с много разходи и стабилни инвестиции, особено ако искаме коренна разлика във външния си вид.
Предвид икономическата обстановка, решихме да потърсим начин да удовлетворите желанието си, без да ви се налага да отделяте стабилна част от своя бюджет.
Как точно да разнообразите визията си без да харчите пари за това? Вижте сами.

1. Комбинирайте обемна рокля с такава по тялото
Може да ви прозвучи странно, но първо опитайте. Ще останете приятно изненадани от ефекта на комбинацията, тъй като обемните части ще се концентрират в долната част, без да ви разширяват оптически. Добър избор е да изберете рокли в допълващи се цветове с къс и дълъг ръкав.
2. Шал на неочаквани места
Шаловете са чудесен моден аксесоар, който може да разнообрази мигновено визията. Ако ви е омръзнало да го носите на врата си, експериментирайте и използвайте въображението. Можете да го увиете около ръката си и да подчертаете меката му материя с метална гривна.
3. Сутиен вместо потник под блузата
Сутиените обикновено са бельо, което е добре да остане скрито. За щастие, модната индустрия е разработила изключително красиви модели, които е грехота да пазите само за себе си. Многобройните ленти по гърба, кръстосването и декорациите могат да бъдат като нестандартен аксесоар под стилна блуза. За да не минете границата, спирайте се на едноцветни съчетания – черна прозрачна риза с черен сутиен, например.
4. Асиметрия в бялата риза
Класическата бяла риза е сред най-предпочитаните компоненти на офис дрескода. Знаем, че със сигурност ви е омръзнала много, затова предлагаме лесен начин да я разнообразите. Оставете една част отпред пусната, а другата прибрана в полата или панталона ви. Тази асиметрия мигновено ще промени цялостната визия.
5. Изненада с колан
Кожените или плетени колани са много добър избор да коригирате леко голям панталон или пола и да акцентирате върху талията. За да разнообразите силуета, можете да използвате обикновен възел, вместо да закопчавате.

http://www.tialoto.bg/


Цветница, Връбница - Apr 5, 2015

05 Април / Имен ден: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.

Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.


2 април – Международният ден на детската книга - Apr 2, 2015

  Днес 2 - ри Април е Международният ден на детската книга. Отбелязва се в цял свят и има над 50-годишна история.

  Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април преди 206 години в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Няма възрастен, който да не е израснал с приказките му: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата и граховото зърно"…


  През 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.


Днес е Денят на лъжата - първи април - Apr 1, 2015

  Днес е 1 април - Ден на хумора, Ден на шегата или Ден на лъжата. Мнозина обичат да се пошегуват, да се посмеят или разиграят някого, но в един ден в годината това не е грях и го правят всички. Такава е традицията.

  Първоаприлската лъжа трябва да отговаря на едно условие - да не наранява никого. Въпреки, че повечето българи смятат, че първи април трябва да бъде обявен за Ден на политика, повечето припомнят, че празника идва от Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците.

  Има и една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1-ви април.

  Във Франция наричали този обичай „априлска риба". Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги.
 
  Традицията още е жива. В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: „Априлски глупак!" Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април". Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор.

  Съседите уж си „спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор. В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет.

  Според преданието в този ден бил роден Юда - предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар). В древността 1 април отбелязвали само ирландците.

http://www.novini.bg


ivona-bg.com ©2021 | Карта на сайта
Съобщение